Bältet indikerar ens kunskapsnivå när det kommer till teknik. Vid en gradering så visar man upp de tekniker man skall kunna till graden och ju högre grad, desto tuffare krav på att teknikerna blir korrekt utförda. Eftersom det finns rekommendationer kring hur långt tid det bör ta mellan två grader, blir även bältet en indikator för träningserfarenhet.
Bältet berättar däremot inte hur ”bra” fighter man är. Alltså tas inte tävlingsresultat med i beräkningen vid en gradering. Teknikerna utförs heller inte alltid likadant i kamp som vid gradering, då olika situationer exempelvis kan förändra greppningen. Vid tävling blir därmed graden på bältet ganska irrelevant, och det händer att lägre grader vinner mot högre.
Istället för att jämföra bältesgrad med sina kamrater, så bör bältet ses som en symbol för egen utveckling. Vid varje gradering kommer man ett steg närmare svart.
Graderings-bestämmelser
Svenska judoförbundet har formulerat graderingsbestämmelser som gäller som rekommendation för de svenska klubbar som ingår i förbundet. I vår förening följer vi bestämmelserna med viss modifiering. Exempelvis så har vi valt att addera fler halvgrader mellan orange och grön helgrad. På så sätt får barnen nya grader varje termin och känner att det ständigt utvecklas framåt.
Gradering till halvgrad
En halvgrad är inte en officiell grad och används enbart vid gradering av barn. När man graderar till en halvgrad i Jönköpings Judoklubb så behöver man enbart visa upp tekniker till halvgraden. Alltså inte tekniker till lägre eller högre grader. Till exempel vid en gradering till oranget streck så behöver man enbart kunna teknikerna till oranget streck för att bli godkänd.
Gradering till helgrad
Gradering till helgrad är en större gradering. Vid denna gradering så skall man även kunna uppfylla kriterierna till lägre grader än till just den graden man prövar för. Exempelvis så skall man kunna teknikerna till gult och oranget bälte när man graderar till grönt.
Gradering upp till brunt bälte (1 kyu) görs på klubbnivå. Gradering till svart bälte (1 dan) görs på riksnivå.