Två dagar & två medaljer i Trollhättan

I helgen har vi varit iväg på Trollträffen som är en av Sveriges större och tuffare tävlingar och arrangeras två gånger om året (en gång på våren och en gång på hösten). Det blev en väldigt tidig morgon i lördags då vi samlades redan klockan 6.15 på klubbens parkering för att gemensamt ta oss till Älvsborgshallen i Trollhättan. Efter två timmars bilkörning i tät dimma var vi äntligen framme och de två tävlande från klubben – Agnes Larsson och Kacper Lempicki bytte snabbt om till sina judodräkter efter invägningen för uppvärmning ledd av Daniel.

Agnes var först med att tävla från Jönköping och hon har varit med på Trollträffen flera gånger och skrämdes inte av varken motståndet eller tävlingens storlek. I första matchen mötte hon en tjej från Borås Judoklubb som hon tidigare gått väldigt jämna matcher mot och vunnit dessa efter utdragen matchtid (golden score). Även denna gång blev det en match som gick till förlängning och Agnes kämpade på mycket bra och smart, särskilt i mattkampen. Det sluted tyvärr med att Agnes fick en avgörande varning och Boråstjejen blev segrare den här gången. I andra matchen mötte Agnes ytterligare en tjej som hon tidigare har fightats mot, en tuff tjej från Staffanstorp. Även detta blev en jämn match som skulle kunna gå åt båda hållen då både Agnes och motståndaren hade flera bra kastförsök. I slutsekunderna lyckades dock Staffanstorparen få poäng och Agnes förlorade även här och var ute från tävlingen. En mycket bra tävling av Agnes ändå som visar att hon tar till sig av coachningen och att hon börjar köra allt mer taktiskt vilket är viktigt när man kommer upp i ålder. Agnes har gott om tid att mogna in i den här viktklassen då hon precis har bytt klass och har 1,5 år kvar som U13, och det ser mycket ljust ut för Agnes!

Agnes tävlande var över men Kacpers hade precis börjat. I första matchen kämpar Kacper mot en dansk kille och de båda är otroligt orädda och explosiva vilket ställer till med stor dramatik i matchen. Efter en domarmiss så går Dansken ut från mattan som segrare men efter att ha uppmärksammat domarna om misstaget så ändras domslutet till Kacpers fördel och Kacper vinner matchen. Det är otroligt ovanligt att man ändrar ett domslut på det här viset men positivt att man gjorde det så att rätt vinnare kunde koras.

I och med denna vinst så var Kacper i semifinal och även här mot en liten och snabb kille. Efter en jämn match så lyckas Kacper få in ett högt offerkast som utdelades med ippon och Kacper var därmed i final. Finalpassen på Trollträffen är lite speciella då man släcker ner hela tävlingsarenan och de tävlande får gå in med ljus och strålkastare. Ett nervöst moment för många, men Kacper fick gå i finalpasset förra gången också och var därmed inte lika nervös. Till ljudet av publikens applåder och Jannes ”Heja Jönköping” på läktaren så gick Kacper upp mot en teknisk Norrman i finalen. Efter en jämn fight som går till Golden Score så får motståndaren in ett kast och vinner därmed guldmedaljen. Kacper blir därmed silvermedaljör.

Tävlingsdagen i Trollhättan är slut och efter en stunds förvirring inne i Trollhättans centrum hittar vi ett matställe att äta på. Efter lite mat så går vi bort till hotellet som Janne och Kacper med familj ska sova över på. Därefter åker jag och Daniel tillbaka hem till Jönköping.

Tävlingsdag 2 börjar inte lika tidigt som lördagen och jag och Jakob åker direkt in till Trollhättan då övriga gänget inte ska tävla förrän på eftermiddagen och har samordnat sin resa själva. När vi kommer fram inser vi att tävligen är försenad med ungefär en timme, men Kacper vill värma upp ändå. En liten stund senare kommer även resten av gänget från Jönköping nämligen Max Åkerstedt, Theo Lago och Theo Wahlberg med sina pappor till tävlingsarenan. Truppen är samlad och i lagom tid för att hinna heja på Kacper som för första gången dubblar i ålderskategori och därför även tävlar i U15 den här helgen.

Kacper kämpar tre otroligt jämna matcher där två av tre gick till golden score. I alla hans matcher var Kacper nära och jagade motståndaren in i det sista och vi är imponerad över hans mognad när det kommer till taktik. Tyvärr blev det inte Kacpers dag den här dagen och han blev utan medalj men med mycket erfarenhet rikare.

Efter några timmars väntan var det äntligen dags för trion i u11. Först upp här blev Max Åkerstedt som vann två matcher och därmed gick etta ur sin pool till semifinalen. Theo Wahlberg som fightades på andra sidan av viktklassen kämpade väl i två tuffa matcher där han förlorade den ena på domarnas röst (hantei) och den andra med ippon. Därmed gick han inte vidare till medaljmatch.

Theo Lago som tävlade i viktklassen över Max och Theo förlorade sin första match efter en bra match mot en kille från Staffanstorp. Därefter fick han det tufft när han mötte en väldigt duktig Norrman. Theo överraskade med bra greppteknik och bra golvkamp, tillslut hamnade Theo i en fasthållning som han var väldigt nära att komma ur men 20 sekunder passerade och Theo var ute ur tävlingen.

Max är nu den enda Jönköpingskillen som nu fortfarande hade matcher kvar. Inför semifinalen gick Jakob genom taktikten med Max då killen han skulle möte var vänsterhänt. Max följde den till punkt och pricka vilket är imponerande då han bara är 9 år gammal. Max vann semifinalen med bra kontroll och var därmed klar för finalpasset.

Till ljudet av eye of the tiger gick Max in med Jakob bakom sig i finalpasset. Vi på läktarna jublade när hans namn sades i högtalarna och han gick upp på mattan. I finalen mötte Max en kille från Trollhättan och hemma publiken gav bra stöd till motståndaren. Killarna hade dock mötts bara en vecka tidigare i Göteborg och då blev Max segrare. När domaren sa hajime så såg Max självsäker och fokuserad ut. Max lyckas få ner motståndaren och domaren dömmer wazari, vi på läktarna jublar av glädje när domaren sedan ändrar sitt tecken till ippon och Max är guldmedaljör!

Allt som allt var det en otroligt bra tävling. Våra tävlande kämpar mycket väl och gör det svårt för motståndarna. Många möter rutinerade motståndare men bjuder upp till tuffa fighter. De flesta som tävlade den här helgen tävlade dessutom i en ny viktklass eller ålderskategori vilket visar att det finns mycket utrymme för utveckling. Det ser ljust ut för de tävlingsintresserade i Jönköpings Judoklubb och det är otroligt kul att se.

I övrigt så tackar vi Trollhättans Judoklubb för en väl utförd tävling.

Linnea, Jakob, Janne och Daniel

 

Text: Linnea Wiberg
Foto: Linnea Wiberg

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *